- Renkli Kalem Sanatı
- Değişik Renkli Kalem Türleri
- Projeniz için Doğru Renkli Kalemleri Kura çekmek
- Renkli Kalem Sanatı Teknikleri
- Renkli Kalemler Iyi mi Karıştırılır
- II. Renkli Kalem Sanatı
- III. Değişik Renkli Kalem Türleri
- IV. Projeniz için Doğru Renkli Kalemleri Kura çekmek
- V. Renkli Kalem Sanatı Teknikleri
- VI. Renkli Kalemler Iyi mi Karıştırılır
- VII. Renkli Kalemler Iyi mi Katmanlanır
- Renkli Kalem Sanatında Yanlışlar Iyi mi Düzeltilir
- Renkli Kalem Sanatınızı Iyi mi Koruyabilir ve Sergileyebilirsiniz
Renkli kalem sanatı, her yetenek seviyesindeki sanatçı için popüler bir ortamdır. Öğrenmesi nispeten kolaydır ve neticeleri olağanüstü olabilir. Bu klavuz, doğru kalemleri seçmekten kendi şaheserinizi yaratmaya kadar renkli kalem sanatı hakkındaki bilmenizde fayda olacak her şeyi size öğretecektir.
Renkli Kalem Sanatı
Renkli kalemler yüzyıllardır var olmuştur, sadece 19. yüzyıla kadar sanatçılar tarafınca yaygın olarak kullanılmamıştır. 20. yüzyılın başlarında, sanatçılar yeni teknikler denemeye başladıkça renkli kalemler daha popüler hale geldi. Günümüzde renkli kalem sanatı, her yaştan insanoğlunun keyif alınmış olduğu gelişen bir sanat biçimidir.
Değişik Renkli Kalem Türleri
Piyasada her biri kendine has özelliklere haiz birçok değişik renkli kalem türü mevcuttur. En yaygın renkli kalem türleri balmumu bazlı ve yağ bazlıdır. Balmumu bazlı kalemler daha yumuşaktır ve daha pürüzsüz, daha harmanlanmış bir manzara üretir. Yağ bazlı kalemler daha serttir ve daha canlı, opak bir renk üretir.
Projeniz için Doğru Renkli Kalemleri Kura çekmek
Seçeceğiniz renkli kalem türü, üstünde çalıştığınız projeye bağlı olacaktır. Yeni başlıyorsanız, en fazlaca neyi beğendiğinizi görmek için değişik kalem türlerini tecrübe etmek iyi bir fikirdir.
Renkli Kalem Sanatı Teknikleri
Renkli kalemlerle kullanılabilecek birçok değişik teknik vardır. En yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Karıştırma: Renkli kalemleri birbirine karıştırmak, renkler içinde yumuşak, kesintisiz bir geçiş yaratabilir.
- Katmanlama: Renkli kalemleri katmanlar halinde kullanmak sanat eserinize derinlik ve ebat katabilir.
- Noktalama: Noktalama, bir imaj kurmak için ufak renkli noktalar kurmayı içeren bir tekniktir.
- Scumbling: Scumbling, dokulu bir tesir yaratmak için renkli kalemlerin ileri geri sürtülmesini içeren bir tekniktir.
Renkli Kalemler Iyi mi Karıştırılır
Renkli kalemleri birbirine karıştırmanın birkaç değişik yolu vardır. En yaygın yol, bir karıştırma kütüğü yahut tortillon kullanmaktır. Bir karıştırma kütüğü, kağıt yahut köpükten yapılma ufak, silindirik bir araçtır. Bir tortillon, ufak, rulo haline getirilmiş bir kağıt parçasıdır. Her iki enstruman da renkler içinde pürüzsüz, kesintisiz bir geçiş kurmak için kullanılabilir.
Renkli kalemleri karıştırmanın bir öteki yolu da parmaklarınızı kullanmaktır. Bu daha direkt bir yöntemdir sadece daha dağınık olabilir. Renkli kalemleri parmaklarınızla karıştırmak için, iki rengi eşit biçimde karışana kadar birbirine sürtün.
Renkli kalemleri katmanlamak, sanat eserinizde derinlik ve ebat yaratmanın mükemmel bir yoludur. Renkli kalemleri katmanlamak için, ilkin tek bir renkten aleni bir tabaka uygulayın. Arkasından, üzerine aynı renkten daha koyu bir tabaka ilave edin. İstediğiniz efekti elde edene kadar renkleri katmanlamaya devam edebilirsiniz.
Renkli kalemlerle çalışırken hata yapmanız kaçınılmazdır. Her neyse ki hataları düzeltmenin birkaç yolu vardır.
- Minik hataları düzeltmek için yoğurulabilen bir silgi kullanın.
- Hataları kapatmak için beyaz kalem kullanın.
- Hata düzeltilemeyecek kadar büyükse yine başlayın.
Renkli kalem sanat eserinizi bitirdiğinizde, onu senelerce dayanacak biçimde korumak önemlidir. Sanat eserinizi korumanın en iyi yolu onu camın dibine çerçevelemektir. Ek olarak sanat eserinizi tozdan ve öteki çevresel faktörlerden korumak için sprey sızdırmazlık maddesiyle kapatabilirsiniz.
S: Renkli kalem sanatı için en iyi kağıt türü hangisidir?
A: Renkli kalem sanatı için en iyi kağıt türü pürüzsüz, dokusuz bir kağıttır. Bu tür kağıt, renklerin pürüzsüz ve eşit bir halde karışmasını sağlar.
S: Yeni başlayanlar için en iyi renkli kalemler hangileridir?
A: Yeni başlayanlar için en iyi renkli kalemler yumuşak, mum bazlı kalemlerdir. Bunlar
Antet | Özellikler |
---|---|
Renkli Kalem Sanatı | – |
Renkli Kalem Çizimi | – Renkli Kalem Sanatı |
Renkli Kalem Teknikleri | – Değişik Renkli Kalem Türleri |
Renkli Kalem Uçları | – Projeniz için Doğru Renkli Kalemleri Kura çekmek |
Renkli Kalem Eğitimi | – Renkli Kalem Sanatı Teknikleri |
II. Renkli Kalem Sanatı
Renkli kalemler yüzyıllardır var olmuştur, sadece devamlı sanat için kullanılmamıştır. İlk zamanlarda, renkli kalemler kağıda yazmak ve çizim yapmak için kullanılırdı. Renkli kalemler sanat için kullanılmaya 19. yüzyıla kadar başlanmamıştır.
Renkli kalem kullanan ilk sanatçılardan biri Mary Cassatt'tı. Cassatt, anneler ve çocuklarla alakalı resimleriyle tanınan Fransız-Amerikalı bir sanatçıydı. 1800'lerin sonlarında renkli kalem kullanmaya başladı ve yakın zamanda sürecinin en meşhur renkli kalem sanatçılarından biri oldu.
Öteki meşhur renkli kalem sanatçıları içinde Pablo Picasso, Henri Matisse ve Georgia O'Keeffe yer alır. Bu sanatçılar realist resimlerden soyut çizimlere kadar muhtelif değişik sanat stilleri yaratmak için renkli kalemler kullandılar.
Günümüzde renkli kalemler hala en popüler sanat malzemelerinden biridir. Kullanması kolaydır ve fazlaca muhtelif efektler yaratabilirler. Renkli kalemler, yeni başlayanlardan profesyonellere kadar her seviyedeki sanatçı için mükemmeldir.
III. Değişik Renkli Kalem Türleri
Piyasada birçok değişik renkli kalem türü mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın renkli kalem türlerinin kısa bir özeti alttadır:
- Suda eriyen renkli kalemler muhtelif efektler yaratmak için suyla karıştırılabilen kalemlerdir. Yumuşak, realist degradeler ve yıkamalar yaratmak için idealdirler.
- Yağ bazlı renkli kalemler mumlu yahut yağlı bağlayıcı ile yapılma kalemlerdir. Suda çözünen kalemlere bakılırsa lekelenmeye ve karışmaya karşı daha dirençlidirler ve daha canlı, doygun bir renk üretirler.
- Çift uçlu renkli kalemler her kalemde iki değişik uç bulunur, biri aleni renkler için, öteki koyu renkler için. Bu, parmaklarının ucunda muhtelif renklere haiz olmak isteyen sanatçılar için kullanışlı bir seçenek haline getirir.
- Metalik renkli kalemler kendilerine benzersiz bir manzara kazandıran metalik bir parlaklığa sahiptirler. Sanat eserlerinize vurgular ve vurgular eklemek için idealdirler.
- Karanlıkta parlayan renkli kalemler ultraviyole ışığa maruz kaldığında hafifçe bir fer yürüyerek kalemlerdir. Sanat eserinize bir sihir dokunuşu eklemenin keyifli ve yaratıcı bir yoludur.
Seçeceğiniz renkli kalem türü, üstünde çalıştığınız projenin türüne ve şahsi tercihlerinize bağlı olacaktır. Sizin için en iyi kararı verenleri bulmak için değişik renkli kalem türlerini kontrol edin.
IV. Projeniz için Doğru Renkli Kalemleri Kura çekmek
Piyasada birçok değişik renkli kalem türü bulunmaktadır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. Projeniz için doğru renkli kalemleri seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Kullanacağınız kağıt türü
- Ulaşmak dilediğiniz tafsilat düzeyi
- Bütçeniz
Genel amaçlı çizimler için, geniş bir renk yelpazesine haiz yumuşak, yuvarlak renkli kalemler iyi bir seçenektir. Daha ayrıntılı emekler için, daha sert uçlu ve daha dar bir renk yelpazesine haiz bir kalem seti düşünebilirsiniz. Sıkı bir bütçeyle çalışıyorsanız, birçok müsait fiyatlı seçenek mevcuttur. Sadece, renkli kalem sanatı hikayesinde ciddiyseniz, daha kaliteli bir kalem setine yatırım yapmak isteyebilirsiniz.
Projeniz için doğru renkli kalemleri seçtikten sonrasında, dilediğiniz efektleri yaratmak için değişik teknikleri denemeye başlayabilirsiniz.
V. Renkli Kalem Sanatı Teknikleri
Renkli kalem sanatı yaratmak için kullanılabilecek birçok değişik teknik vardır. En yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Katmanlama
- Harmanlama
- Sürünerek
- Kaldırma
- Lekeleme
- Parlatma
Her tekniğin kendine has tesirleri vardır ve muhtelif değişik görünümler yaratmak için kullanılabilir. En fazlaca beğendiğiniz ve sanat karakterinize müsait olanları bulmak için değişik teknikler kontrol edin.
İşte her tekniğin daha ayrıntılı açıklaması:
- Katmanlama pürüzsüz, harmanlanmış bir tesir yaratmak için birden fazla renkli kalem katmanı tatbik sürecidir. Renkli kalem katmanları kurmak için, kağıda hafifçe bir renk katmanı uygulayarak başlayın. Arkasından, rengin yoğunluğunu kademeli olarak artırarak ek renk katmanları ilave edin. Bir sonrakini ilave etmeden önce her renk katmanını harmanladığınızdan güvenilir olun.
- Harmanlama iki yahut daha çok rengi karışmasını sağlayarak yeni bir renk oluşturma sürecidir. Renkli kalemleri karıştırmak için renkleri nazikçe birbirine sürtmek suretiyle bir karıştırma çubuğu yahut tortillon kullanın. Ek olarak, karıştırma için tasarlanmış hususi bir renkli kalem türü olan bir karıştırma kalemi de kullanabilirsiniz.
- Sürünerek kağıda hafifçe, rastgele renk darbeleri tatbik sürecidir. Bu teknik dokulu bir tesir yaratmak yahut bir çizime derinlik katmak için kullanılabilir. Renkli kalemleri karıştırmak için hafifçe bir dokunuş kullanın ve rengi kısa, rastgele darbelerle uygulayın.
- Kaldırma kağıttan renk çıkarma işlemidir. Bu, yoğrulmuş bir silgi yahut keskin bir kalemle yapılabilir. Rengi kaldırmak için, silgiyi yahut kalemi çıkarmak dilediğiniz renk alanının üstüne nazikçe sürün. Oldukca fazla renk kaldırmamaya dikkat edin, zira bu kağıda zarar verebilir.
- Lekeleme parmağınızla yahut bir karıştırma aracıyla rengi ovalayarak yumuşak, bulanık bir efekt yaratma sürecidir. Renkli kalemleri lekelemek için hafif dokunun ve dilediğiniz efekti elde edene kadar rengi nazikçe ovalayın.
- Parlatma renkli kalemlere yoğun bir baskı uygulayarak pürüzsüz, parlak bir yüzey oluşturma sürecidir. Renkli kalemleri parlatmak için cam bir karo yahut bir pleksiglas parçası benzer biçimde sert, pürüzsüz bir yüzey kullanın. İstediğiniz efekti elde edene kadar renkli kalemlerin üstüne parmağınızla yahut bir karıştırma aletiyle sıkıca bastırın.
Bunlar renkli kalem sanatı yaratmak için kullanılabilecek birçok teknikten bir tek birkaçıdır. En fazlaca beğendiğiniz ve sanat karakterinize müsait olanları bulmak için değişik teknikler kontrol edin.
VI. Renkli Kalemler Iyi mi Karıştırılır
Renkli kalemleri karıştırmak, renkler içinde pürüzsüz, kesintisiz geçişler yaratmak için kullanılabilen bir tekniktir. Renkli kalemleri karıştırmanın birkaç değişik yolu vardır ve sizin için en iyi metot, elde etmeye çalıştığınız muayyen renklere ve efektlere bağlı olacaktır.
Renkli kalemleri harmanlamanın yaygın bir yöntemi, harmanlama kütüğü yahut tortillon kullanmaktır. Harmanlama kütüğü, sıkıştırılmış kağıt yahut köpükten yapılma ufak, silindirik bir araçtır. Tortillonlar harmanlama kütüklerine benzer, sadece rulo kağıttan yapılırlar. Hem harmanlama kütükleri bununla beraber tortillonlar, kağıdın yüzeyinde ileri geri hafif sürterek renkli kalemleri harmanlamak için kullanılabilir.
Renkli kalemleri karıştırmanın bir öteki yöntemi de pamuklu çubuk kullanmaktır. Pamuklu çubuklar, kütükleri ve tortillonları karıştırmaya benzer biçimde renkli kalemleri karıştırmak için kullanılabilir. Sadece, pamuklu çubuklar kağıdın muayyen bölgelerine tazyik uygulayarak daha kararlı karışımlar kurmak için de kullanılabilir.
En son, renkli kalemleri parmaklarınızı kullanarak da karıştırabilirsiniz. Bu metot, karıştırma çubuğu, tortillon yahut pamuklu çubuk kullanmak kadar kırılgan değildir, sadece renkleri karıştırmanın süratli ve rahat bir yolu olabilir.
Renkli kalemleri karıştırmak için birkaç ipucu:
- Hafifçe baskıyla başlayın ve gerektiği biçimde baskıyı kademeli olarak artırın.
- Minik dairesel hareketlerle karıştırın.
- Renkleri hafif üst üste bindirerek yumuşak bir geçiş yaratın.
- Değişik efektler elde etmek için muhtelif karıştırma araçlarını kullanın.
Ergonomik yaptıkça renkli kalemleri harmanlayarak güzel, realist sanat eserleri yaratabileceksiniz.
VII. Renkli Kalemler Iyi mi Katmanlanır
Renkli kalemleri katmanlamak, çizimlerinizde derinlik ve ebat yaratmak için kullanabileceğiniz bir tekniktir. Birbirinin üstüne birden fazla renkli kalem katmanı uygulamayı, dilediğiniz etkiyi elde edene kadar rengi kademeli olarak artırmayı ihtiva eder.
Renkli kalemleri katmanlamanın birkaç değişik yolu vardır, sadece en yaygın metot temel rengin aleni bir katmanıyla adım atmak ve hemen sonra katmanları kademeli olarak kurmak, ilerledikçe daha koyu renkler kullanmaktır. Ek olarak renkleri birbirine karıştırmaya destek olması için bir karıştırma aracı da kullanabilirsiniz.
Renkli kalemleri katmanlar halinde kullanırken aşağıdaki hususları akılda tutmak önemlidir:
- Temel renkten hafifçe bir katla başlayın.
- Katmanları azar azar oluşturun ve ilerledikçe koyu renkleri kullanın.
- Renkleri birbirine karıştırmak için bir karıştırma aracı kullanın.
- Sabırlı olun ve bir sonraki kata geçmeden ilkin her katın tamamen kurumasını bekleyin.
Ergonomik yaptıkça renkli kalemler kullanarak güzel ve realist çizimler yapabileceksiniz.
Renkli Kalem Sanatında Yanlışlar Iyi mi Düzeltilir
Renkli kalem sanatı güzel ve ödüllendirici bir ortamdır, sadece hata yaptığınızda sinir bozucu olabilir. Her neyse ki, hatalarınızı düzeltmek ve sanat eserinizi yeniden yoluna geçirmek için atabileceğiniz birkaç sıradan adım var.
1. Hatayı silin. Hata küçükse, çoğu zaman yoğrulmuş bir silgiyle silebilirsiniz. Çevredeki renkleri lekelememeye dikkat edin ve hata tamamen ortadan kalkana kadar kademeli olarak çalışın.
2. Hatayı harmanlayın. Hata daha büyükse, bir harmanlama kütüğü yahut tortillion ile harmanlamayı deneyebilirsiniz. Bu, hatanın kenarlarını yumuşatmaya ve daha azca ayrım edilir hale getirmeye destek olacaktır.
3. Hatayı örtün. Hata hala görünüyorsa, onu renkli kalemle örtmeyi deneyebilirsiniz. Çevredeki renklere yakın bir renk seçin ve hatayı sanat eserinin geri kalanıyla karıştırmak için dikkatlice karıştırın.
4. Baştan başlayın. Hata fazlaca büyükse yahut düzeltmek için fazlaca belirginse, baştan başlamanız gerekebilir. Bu sinir bozucu olabilir, sadece hataların öğrenme periyodunun bir parçası bulunduğunu unutmamak önemlidir.
Bu adımları izleyerek renkli kalem sanatınızda bir çok hatayı düzeltebilirsiniz. Birazcık ergonomik yaparak, gururla sergileyeceğiniz güzel ve kusursuz sanat eserleri yaratabileceksiniz.
Renkli Kalem Sanatınızı Iyi mi Koruyabilir ve Sergileyebilirsiniz
Renkli kalem sanat eserinizi bitirdiğinizde, onu senelerce dayanacak biçimde korumak isteyeceksiniz. İşte bunu iyi mi yapacağınıza dair birkaç ipucu:
- Bir sızdırmazlık maddesi kullanın. Bir sızdırmazlık maddesi, sanat eserinizin yüzeyini tozdan, kirden ve öteki kirleticilerden korumaya destek olacaktır. Birçok değişik sızdırmazlık maddesi türü mevcuttur, bu yüzden bilhassa renkli kalem sanatı için tasarlanmış olanı seçtiğinizden güvenilir olun.
- Sanat eserinizi çerçeveleyin. Sanat eserinizi çerçevelemek, onu hasardan korumaya ve görsel olarak daha cazibeli hale getirmeye destek olacaktır. Bir çerçeve seçerken, sanat eseriniz için doğru boyutta olan ve dayanıklı bir malzemeden yapılma olanı seçtiğinizden güvenilir olun.
- Sanat eserinizi müsait biçimde saklayın. Sergilenmediği zamanlarda, sanat eseriniz direkt güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Sanat eserinizi asitsiz bir klasörde yahut portföyde de saklayabilirsiniz.
Bu ipuçlarını takip ederek renkli kalemlerle yapmış olduğunuz sanat eserini koruyabilir ve uzun seneler dayanmasını sağlayabilirsiniz.
S: Renkli kalemlerin değişik çeşitleri nedir?
A: Piyasada birçok değişik renkli kalem türü mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın türlerden bazıları şunlardır:
- Yağ bazlı renkli kalemler
- Balmumu bazlı renkli kalemler
- Suda eriyen renkli kalemler
- Metalik renkli kalemler
- Jel renkli kalemler
S: Projem için doğru renkli kalemleri iyi mi seçebilirim?
A: Projeniz için renkli kalemler seçerken, dikkate almanız ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır:
- Kullanacağınız kağıt türü
- Projenizin istenilen kararı
- Bütçeniz
S: Renkli kalemleri iyi mi karıştırabilirim?
A: Renkli kalemleri karıştırmanın birkaç değişik yolu vardır, bunlar şunlardır:
- Bir karıştırma kütüğünün kullanılması
- Tortillon kullanması
- Parmaklarınızı kullanarak
- Karıştırma kalemi kullanması
0 Yorum